Logo Parteneri Fonduri Europene
Home Despre Proiect Beneficiar Parteneri
Stadiul proiectului Evenimente Contact

Pafta


Piesa prezentată este o pafta semisferică cu decor radial, de influență orientală. Este realizată din bronz, datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și a fost descoperită în localitatea Vadu, com. Corbu, jud. Constanța, în timpul săpăturilor din anul 1989. Este compusă din două piese semisferice, identice, ce se deosebesc doar prin elementele cheutorilor – cârlig și verigă. În părțile contrapuse cheutorilor se distinge o placă suplimentară, în formă de acoladă, ce se termină cu un vârf ascuțit și este decorată cu diverse motive florale. În centru se află o protuberanță (rozetă) a cărei decor, compus din linii și puncte, împarte suprafața acesteia în opt registre egale. Marginea în formă de chenar este decorată cu un brâu perlat. Protuberanța centrală și marginea sunt unite de șase serii a câte trei linii, unite și paralele (cea din mijloc fiind perlată), ce împart suprafața în șase registre fără decor. Cheutoarea-verigă este mascată de o mică rozetă (ϕ 1,5) a cărei suprafață este împărțită în opt registre egale de către un decor compus din linii și puncte; se remarcă similitudinea decorului acestei plăcuțe cu cel al rozetei centrale. Pe revers, fiecare din cele două piese are câte două lamele metalice subțiri, sudate pe margine, pentru fixarea capetelor centurii/cordonului. Piesa se află într-o stare de conservare bună si face parte din patrimoniul MINAC.

Bibliografie: Aurel Mototolea, Catarame-pafta de influență orientală din colecțiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în Pontica XLVIII-XLIX, 2015-2016, Constanța, pp. 315-356.








Colier


Material: Aur și sticlă.
Greutate: 4,25 gr. Bine conservat.
Locul descoperirii: Mangalia (Callatis), 1985, mormânt de inhumație.
Colier formar din 29 de piese tubulare de aur, intercalate de 11 mărgele de sticlă de culoare verde, de formă hexagonală. La capete sunt două casete pătrate, din aur, având încastrată câte o piatră tot de culoare verde. Marginile casetelor sunt decorate cu un motiv vegetal, respectând forma pătrată; ambele casete sunt prevăzute cu un anou și, respectiv, un cârlig.
Datare: sec. III-II.








Medalion


Material: Aur și piatră.
Greutate: 2,5 gr. Foarte bine conservat
Locul descoperirii: Constanța, (Tomis), 1962, gara veche, mormânt de înhumație.
Medalion – pandantiv cu camee, de formă ovală. Piatra este prinsă într-o casetă cu rama în torsadă având sudat, la partea superioară, anoul, plat, inelar, cu două caneluri. Cameea reprezintă bustul unui personaj feminin spre dreapta. Părul este pieptănat spre spate și adunat într-o coadă la ceafă. Trăsăturile chipului sunt delicate. Bustul este de culoare albă, pe fond negru.
Datare: sec. II-III.








Cercei cu pandantiv


Material: Aur.
Greutate: 5,9 gr. Bine conservați.
Locul descoperirii: Tumul din zona Vama Veche.
Bara cerceilor este constituită doar din cârligul cu care erau atârnați de lobul urechii; de aceasta este sudat un mic disc circular pe care este realizată, prin repoussage, o floare cu petale având în centru o perlă de aur. Discul are marginea mai ridicată și înconjurată cu o nervură și un șir de perle. De disc atârnă pandantivul reprezentând un țap așezat. În partea de jos a discului este un anou în care intră un cârlig ce iese dintre coarnele animalului. Țapul este figurat așezat pe un postament oval, decorat cu un fir de aur răsucit în spirale. Animalele (țapii) figurate pe cei doi cercei sunt realizate astfel încât să privească unul spre celălalt, dacă cerceii sunt alăturați, sau în față dacă cerceii sunt atârnați la urechi.
Datare: sec. IV-III.









Inel cu gemă


Material: Aur și gemă.
Greutate: 6,81 gr. Bine conservat.
Locul descoperirii: Constanța (Tomis).
Inelul este lucrat din două foi de aur lipite între ele. Foaia de deasupra este ușor bombată. Forma inelului este ovală. În partea superioară, care este mai lată, s-a creat un chaton pentru a încastra gema. Aceasta este de culoare roșie, mult înălțată peste chaton și reprezintă un portret feminin, realizat cu multă acuratețe.
Datare: sec. II.








Cruciuliță


Material: Aur și gemă.
Greutate: 2,20 gr. Bine conservată.
Locul descoperirii: Mangalia (Callatis), 1983, săpătură necropolă.
Cruce-engolpion cu brațele lățite și o piatră de culoare roșie, montată în centru. Agățătoarea este inelară, cu două caneluri pe lungime; la baza ei, pe brațul superior al crucii, sunt sudate șase granule de aur.
Datare: sec. IV-VI.